Често задавани въпроси относно LLumar

 • Какво представлява фолио за стъкло LLumar?
 • Как работи защитно фолио LLumar?
 • Ще спре ли куршум защитно фолио LLumar?
 • Колко UV защита осигурява слънцезащитно фолио LLumar?
 • Изкривява ли образите фолиото за стъкло LLumar, докато гледаме през прозореца?
 • Често виждам лилавеещо фолио на мехури по стъклата на колите. Ще се получи ли с времето същото и с фолио LLumar?Нуждае ли се фолио LLumar от специални грижи или почистване?
 • Колко струва автомобилно фолио LLumar?
 • Мога ли да си поставя фолио LLumar сам?
 • Solutia Performance Films сами ли произвеждат фолиата, които продават?
 • Къде мога да открия фолиo LLumar?
 • Какво е "ISO"?
 • Какъв ще е Слънцезащитният фактор (СЗФ) на фолиата за стъкло, използвайки скалата на производителите на слънцезащитни екрани?

 

Какво представлява фолио за стъкло LLumar?

Американско фолио за стъкло LLumar представлява широко семейство от автомобилни, защитни, отразящаи, антиграфитни и декоративни тънкослойни фолиа с разнообразно полезно приложение. Повечето от тях са предназначени за поставяне върху стъклени повърхности и са изработени от най-висококачествени, оптически прозрачни полиестерни слоеве, обработени, покрити и ламинирани по различни начини чрез вакуум метализиране, разпрашаване, химическо оцветяване или пигментация. Специални лепила и устойчиви на надраскване покрития правят фолиата изключително трайни и здраво залепващи за стъкло и други материали. Над 200 уникални фолиа, се използват за автомобилен, архитектурен и сграден монтаж, за контрол над слънчевото греене, топлина, блясък и uv лъчи, или просто за цвят, а защо не и за пъстра украса. Други пък се използват за да направят стъклата по-безопасни и по-сигурни или по незабележим начин да защитят автомобилната боя от камъчета и захабяване. Всяко фолио на LLumar е самозалепващо се, а автомобилно фолио LLumar е и термосвиваемо.

Как работи защитно фолио LLumar?

Както при автомобилите, така и при сградите, многообразните по дебелини и разцветки фолиа, основно се поставят от вътрешната страна на стъклото, макар че съществуват и специализирани фолиа за външен монтаж. В случай на удар или експлозия, защитно фолио LLumar намалява вероятността от счупване на стъклото, а ако то се пръсне, фолиото здраво удържа парченцата на място. Фолиата имат изключително здраво, енерго-поглъщащо лепило и са изработени от слоеве полиестер, които са изключително устойчиви на удари и разтягане.Защитното фолио е познато още, като "бронирано фолио" или "невидим щит".

Ще спре ли куршум защитно фолио LLumar?

Не би могло да се потвърди писмено. Има много разказани случаи, когато това е ставало, но балистичните променливи са твърде много и не позволяват обобщение. Размера, формата, теглото, скоростта и треакторията на куршума, както и състава на стъклото върху което е монтирано фолиото създават риск за точно, доказано и гарантирано твърдение. Като цяло по-малките калибри куршуми, при различни обстоятелства, могат да бъдат отклонени, забавени, а понякога и напълно спрени. Въпреки това до момента не съществува фирма в бранша, която да е потвърдила и гарантирано да заяви, че нейните фолиа са "непробиваеми" или дори "устойчиви" на куршуми спрямо строго определени критерии и контролирани тестове, които са национално и международно признати. Все пак ние знаем, че определени LLumar фолиа поставени върху стъкло създават осезаема съпротива на проникване, устойчивост на атмосферни влияния и намаляват рисковете при симулация на събития или контролирани тестове с мятане на тухли, камъни, железа, чукове, взривове, изстрели, сеизмични симулации и носени от вятъра предмети.

Колко UV защита осигурява слънцезащитно фолио LLumar?

И  в двата случая - на автомобилно фолио или сградно фолио , слънцезащитните фолиа на LLumar намаляват вредните uv  лъчи с 96 до 99.9%, в зависимост от конкретното фолио. Голяма част от фолиата в допълнение намаляват слънчевата топлина със 77%, а отраженият с над 90%. Фолиото за слънчева защита може да се срещне още и като огледално фолио, въпреки, че не само огедланите фолиа имат такава защита.

Изкривява ли образите фолиото за стъкло LLumar, докато гледаме през прозореца?

Професионално монтираното фолио LLumar, образно казано е неоткриваемо и оптически прозрачно след поставянето на прозореца. Голяма част от сграднии фолиа LLumar са залепени за стъклото със специално свързващо лепило наречено "CDF"-което в превод ще рече "прозрачно, неизкривяващо" (Clear, Distorsion-Free). Много от ползващите фолио, ще се съгласят, че видимостта често се подобрява с LLumar, тъй като блясъка е занижен, а това многократно намалява преумората на очите.В допълнение LLumar създава прозрачно фолио, чиито основни цели са uv защита отлична видимост.

Често виждам лилавеещо фолио на мехури по стъклата на колите. Ще се получи ли с времето същото и с фолио LLumar?

Отговорът е Не! Лилавеещо фолио на мехури е признак на много нискокачествено фолио, чието лепило и оцветяващи вещества са се разпаднали. Фолиата LLumar имат гаранция срещу това, ползвайки много по-стабилни и качествени оцветители и/или перманентни метални слоеве, които не се обезцветяват с времето. LLumar лепилото HPR е световно известно със своята здравина, трайност и оптическа прозрачност. Парадоксално е, но изглежда само "бюджетните", "аматьорски" фолиа се забелязват, а висококачествените професионални монтажи остават незабелязани, основно приемани като "фабрично тонирани стъкла". Ако си осигурите затъмняване (тониране) на автомобилни стъкла или монтаж на сградно фолио LLumar от професионален монтажист, Вие си осигурявате фабрична гаранция.

Нуждае ли се фолио LLumar от специални грижи или почистване?

На практика - не. Тъй като не са толкова твърди колкото стъклото, всяко фолио LLumar е изключително устойчиво на надраскване и може да бъде почиствано с традиционните домашни препарати, неабразивни хартиени салфетки или памучни кърпи. Трябва да се внимава при ползването на твърди, остри метални предмети, които могат да наранят фолиото.

Колко струва автомобилно фолио LLumar?

Цената на слънцезащитните фолиа или тези за сигурност се променя, в зависимост от дебелината, вида материал, размера на колата, и търговското местонахождение. Представителите на LLumar безплатно, ще Ви направят приблизителна калкулация. LLumar предлага няколко класа автомобилно фолио с различна цена. СанСек ЕООД е единствения дистрибутор и представител на LLumar за България и тя е единствената фирма, която може да Ви предложи най-ниска цена за автомобилно фолио LLumar.

Мога ли да си поставя фолио LLumar сам?

Фолиата LLumar трябва да бъдат поставени от професионален монтажист, чрез специфични техники и специализирани инструменти. Всяко фолио на фирмата е самозалепващо се, а автомобилното фолио на фирмата е термосвиваемо - това е нещо, което трябва да се знае при затъмняване на автомобилни стъкла. За да се придобие опит в поставянето, човек трябва да е монтирал фолио на над 100 коли или сгради.

Solutia Performance Films сами ли произвеждат фолиата, които продават?

Да. С изключение на суровият полиестер, Solutia Performance Films е единствената в света компания произвеждаща фолио за стъкло с пълен набор от технологии необходими за всеки етап от производството на слънцезащитно, декоративно и защитно фолио. Компанията е разположена на 70 000 квадратни метра производствена площ, предназначена за изработването на пълната гама от фолиа. Мощностите на компанията обхващат оцветяване, разпрашаване, метализиране, ламиниране и нарязване. Solutia Performance Films също е известна с ненадминатите като умения, компетентност и качества, свои маркетинг екипи, търговци и техническа поддръжка, които буквално обгръщат Земята.

Къде мога да открия фолио LLumar?

Фолиата LLumar са налични в над 10 000 търговски обекти по целия свят. Производствените мощности са в Съединените Щати и Великобритания. С повече от 50 години опит Solutia Performance Films е способна да посрещне разнообразните нужди на световните пазари по-бързо и резултатно от всеки конкурент. Вие можете да откриете фолиата на LLumar само в СанСек ЕООД - единствения оторизиран дистрибутор и представител на LLumar за България. Монтажа на фолиата се извършва само от тренирани професионалисти.

Какво е "ISO"? Какво означава за една фирма (като Solutia Performance Films) да е сертифицирана по ISO 9000 или ISO 9001 ?

Световната Организация по Стандартизация (ISO) е световна федерация от националните структури по стандартизация на 130 страни - по една от всяка страна. "…ISO е неправителствена организация, създадена 1974г. Целта на ISO е да презентира и подтиква създаването на стандартизация и прилежащите и дейности по света с цел улесняване на международния обмен на стоки и услуги и създаване на сътрудничество в сферата на интелектуалното, научното,технологичното и икономическо развитие." (Извадка от сайта на ISO). Интернет страницата на организацията е: Тук.

Какъв ще е Слънцезащитният фактор (СЗФ) на фолиата за стъкло, използвайки скалата на производителите на слънцезащитни екрани?

Изхождайки от това, че SPF 15 (СЗФ 15) Ви позволява да стоите на слънце  без да изгорите петнадесет пъти по-дълго време, отколкото можете без да ползвате каквато и да е слънцезащита, е сравнително лесно да изчислите SPF (СЗФ) на фолиата за стъкло. Наистина числото му е много голямо. Ако фолиото пропуска по-малко от 1% UV лъчи, СЗФ ще е около 100 или нагоре. Пропускане на UV лъчи от 1.5%, ще даде СЗФ 66.66, а същото от 2%, ще даде СЗФ 50 и т.н. Просто трябва да разделите 100 на процента UV пропускливост. Необходимо е да сте сигурни, че вашето число на UV пропускливост обхваща целия спектър от UVA и UVB лъчи.

ЗАБЕЛЕЖКА: Макар, че това число е лесно за смятане, трябва да се отбележи, че повечето дерматолози смятат, че слънцезащитни фактори по-големи от 20 нямат значение. Още повече, че тези стойности на СЗФ са официално установени с реални кожни изследвания съобразени с установени правила за изследване. Не е позволено да се правят такива твърдения за реалните стойности на СЗФ без тези кожни тестове да са извършени от сертифицирана лаборатория.


 

Коя марка фолио за стъкло да избера?

Често задавани въпроси за LLumar По света съществуват редица търговски марки фолио за стъкло, доставени от различни фирми обявяващи се за производители. С някои важни факти, ние се опитваме да помогнем от тази каша да изберете надеждната марка.

Научете за LLumar Научете повече

Референции

Референции на LLumar

LLumar подобрява световно-известни сгради от десетилетия. Вижте подробна информация за подбраните проекти.

Референции с фолио LLumar Научете повече

Препратки

Референции на LLumar

Запознайте се с инструкциите за монтаж на фолио за стъкло.

Референции с фолио LLumar Научете повече

Нашите партньори

Energystar
The National Fenestration Rating Council
The American Institute of Architects

The American society of Interior Designers
Building Owners and Managers Association International

Double Glazing & Conservatories Trade asotiation

US Green Building Concil
NAESCO

Association of International Metallizers, Coaters and Laminators
Green Planet
Speciialty Equipment Market Association
International Window Film Association
Protectiveglazing Association
TUV Rheinland
Skin Cancer Association