Начин на избиране на надеждна марка фолио за стъкло.

 

В наши дни можем да намерим не само на световния, но и на националните пазари, продукти които не си струват парите. За обикновения потребител е трудно да определи, коя марка е надеждна, кой е на пазара отскоро или за кратко и кой дава стойностни решения. Нискокачествените фолиа губят своите показатели за 1-2 години или дори за месеци. Това много пъти не може да се види с просто око, но качествата заради които сме избрали конкретното фолио вече са загубени. Задавайки няколко основни въпроса, може лесно да изберете правилният продукт. Поради тази причина ние препоръчваме, преди покупка, да намерите отговора на тези въпроси за марките, които сте набелязали.

  • Кой е производителя на фолиото?
  • Член ли е производителя или дистрибутора на международна търговска асоциация?
  • Какви гаранционни срокове ще получа и кой предоставя гаранцията?
  • Какви работни характеристики на фолиото се съобщават от дистрибутора?
  • Кой ще монтира фолиото?

Кой е производителят на фолиото?

В наши дни можем да споменем стотици производители на фолио за прозорци, а в Китай и Корея почти на всеки ъгъл можем да открием такъв "производител". От тези стотици производители само 5-6 компании произвеждат професионално фолио и имат необходимото професионално оборудване за да  създадат траен и качествен продукт. Ако знаем кой е производителя на марката, веднага получаваме по-голяма яснота за продукта. В много случаи местонахождението на производството говори много за самото фолио. Като цяло качеството на фолиото идващо от Азия и далечния изток е под въпрос.

Автомобилно и сградно фолио LLumar се произвежда от Solutia Performance Films в заводи в САЩ и Великобритания при строг контрол на качеството.

Производителя или дистрибутора член ли е на EWFA или IWFA?

Всички основни производители са членове на EWFA (Европейска асоциация на фолио за стъкло). EWFA определя качествени и етични правила за своите членове, за да може крайният потребител да получи гарантирано качествено фолио. Списъкът с членовете е на разположение на интернет страницата на сдружението.

Solutia Performance Films - производителя на фолио за стъкло LLumar също е член на EWFA. Още повече,че дистрибуторът за Югоизточна Eвропа Gal es Tarsa Kft. е член на EWFA и представител на европейските дистрибутори в борда на директорите.

Какви са гаранционните срокове и кой предоставя тази гаранция?

Важно е да се знаят гаранционните срокове, но сами за себе си те не са достатъчни. Най-важното в случая е кой подсигурява гаранцията. Това може да е търговската марка, дистрибутора или производителя. Гаранциите на търговската марка или дистрибутора обикновено се обезсмислят ако зад тях не стои гаранция от производителя. Търговска марка или дистрибутор могат да изчезнат от пазара за дни - както стана в някои случаи от близкото минало. Вероятността водещ производител на фолио за стъкло да изчезне от пазара е многократно по-ниска. Препоръчително е да се избират единствено фолиа чиито производител е известен и подсигурява заводска гаранция.LLumar предоставя дългогодишна гаранция.

Гаранцията на американско фолио LLumar се подсигурява от Solutia - компания с капитал от 4 милиарда щатски долара. Дистрибуторите на LLumar имат прaво да предоставят на крайните клиенти единствено фабрично препоръчаните гаранционни условия и срокове.

Кои технически характеристики са публикувани?

Някои от дистрибуторите публикуват подвеждащи или недоказани технически параметри. Единствените надеждни производители са тези, които публикуват техническите си параметри в съответствие с европейските стандарти EN410 и EN673 и тези данни са достъпни в публикациите им. Някои дистрибутори публикуват IR (инфрачервени) данни, които могат да са подвеждащи тъй като няма стандарт за измерване на пропуснатите или отразени IR стойности. Производителят може да ги измери във вълновия спектър, който е най-удобен за неговия продукт. Препоръчаните и надеждни параметри за измерване на слънцезащитната ефективност са TSER (Total Solar Energy Rejection - цялостно отхвърляне на слънчева енергия) или SHGC (Solar Heat Gain Coefficient - коефициент на слънчево нагряване).  Ако все още се колебаете - EWFA ще Ви помогне да си отговорите на въпросите по тази тема.

Професионален монтаж на автомобилно фолио и фолио за сгради на LLumar се извършва от обучени специалисти, сертифицирани от производителя. Моля проверете преди монтаж дали монтажиста е оторизиран, като му поискате сертификат за съответствие или се обадите в офиса на дистрибутора .

Надяваме се, че прочитайки това, ще можете да намерите най-качественото фолио, а за допълнителни въпроси можете да се свържете с EWFA.

В наши дни можем да споменем стотици производители на фолио за стъкло, а в Китай и Корея почти на всеки ъгъл можем да открием такъв "производител".