LLumar

Как да подготвите колата си за зимата?

Ето няколко съвета как да подготвите колата си за предизвикателствата на зимата. С малко повече планиране можете да превърнете зимната подготовка на автомобила си в нещо като ритуал в името на сигурността и надеждността.

Моторното масло за зимата

Външната температура влияе на вътрешната температура на вашият двигател, затова се уверете, че използвате правилното масло за зимни условия. Ако температурата падне под нулата, сменете маслото с масло което е по-рядко и е с по-нисък вискозитет.

Охладителната течност

Преди времето да стане прекалено студено, уверете се че използвате антифриз със етилен гликол който предпазва вашият двигател. Спазвайте внимателно пропорциите при смесване с вода. За повечето автомобили, пропорцията е 60 % антифриз и 40% вода. Правилните пропорции са важна стъпка при зазимяването на автомобила.

Акумулатора и студеното време

Капацитета на акумулатора намалява при студено време.Проверете кабелите, клемите, нивото на течност във акумулатора и дали е зареден. Ако трябва да купите нов акумулатор, уверете се от етикета с датата на производство, че той не е произведен преди повече от шест месеца.

Зимните гуми

Шофирането през зимата може да е много трудно и дори опасно ако не сте монтирали зимни гуми на автомобила си. Препоръчително е да смените и четирите гуми със зимни.

Почистващата течност

За най-добро почистване на мръсотия и кал от челното стъкло, сипете зимна течност за чистачки преди температурата да е паднала под нула градуса и изпръскайте на стъклото за да се напълнят маркучите и помпата със течност която няма да замръзне.

Замръзнали ключалки

Дори и да не използвате ключалките на вратите за да отключвате вашият автомобил уверете се, че сте ги напръскали с течност против замръзване. В противен случай може да счупите ключа ако ви се наложи да използвате ключа да отключите автомобила си.

Пакет за извънредни случаи

Освен аптечка и пожарогасител в колата, е хубаво да имате и други полезни предмети които може да са ви безценни в извънредна ситуация: лопата, одеяла, ботуши, моторно масло, течност за чистачки, антифриз както и заредено фенерче.

Автомобилно фолио

Надяваме се, че сме успяли да ви помогнем със зимната подготовка на вашият автомобил и въпреки, че лятото е далеч помислете и за монтаж на фолио на прозорците на автомобила си. Не само, защото това може да е чудесен подарък за Коледа с който да разкрасите автомобила си, но е нещо на което ще се наслаждавате през цялата година. С фолиото вие ще намалите отблясъците които са еднакво неприятни и дразнещи както лятно така и зимно време. Фолиото по всяко време предпазва интериора на колата ви както и пътниците от вредните UV лъчи които ги има през всички сезони. По-тъмно фолио е също полезно за да осигурите уединение на пътниците в колата през цялата година.