LLumar

Шокиращи снимки на тъмната страна на светлината

Вашингтон – Медицинско списание публикува снимки на 69 годишен шофьор на камион илюстрирайки по драматичен начин вредите които причинява прекалената слънчева светлина.

Публикуваните от изданието New England Journal of Medicine (NEJM) снимки ясно показват как слънцето може да увреди кожата. Невероятното в случая е, че увреждане се е появило само на едната страна на вече пенсионираният човек, там където слънчевите лъчи са достигали по време на шофиране.

„През по-голямата част от живота си е бил шофьор на камион и никога не е използвал защита срещу слънце” казва Дженифър Гордън, дерматолог в Северозападният университет на Америка, която е съобщила за случая.

Ултравиолетовите „А” лъчи могат лесно да проникнат през стъкло, дори и през дрехи напомня ни Гордън.

Ултравиолетовите „А” лъчи увреждат кожата в дълбочина, засягайки съединителната тъкан, колагена и еластина.”Засилват процеса на състаряване и образуването на бръчки, обяснява експерта от образователният портал Live Science.

Пациентът от снимката потърсил помощ от дерматолог, защото му омръзнало внуците му да го питат какво не е наред с едната половина на лицето му. Рак на кожата не се е развил, но от тогава пациентът редовно си прави изследвания.